Consiliere și susținere psihologică gratuită

Laura Anton PR Spiru Haret

Interviu cu psiholog Victoria Stan – director Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră USH

 Traversăm o perioadă dificilă la nivel global, iar unele persoane pot suferi de anxietate sau atacuri de panică. Ce sfaturi aveți pentru depășirea cu bine a problemelor apărute odată cu pandemia de coronavirus?

Trecem cu toții printr-o criză fără precedent în viața noastră, ne sunt impuse constrângeri,  ne este frică de moarte, ne este frică de singurătate, simțim că nu există rezolvare, nu deținem controlul. Anxietatea este experimentată la nivel cognitiv, emoțional, dar, poate lua și forma simptomelor fizice, în cazul când nu este conștientizată. Atacul de panică este diferit, începe brusc, aparent fără o cauză și atinge un maxim în 10 minute după care se stinge în următoarele aproximativ 10 minute. Simptome pot cuprinde: palpitații, senzații de sufocare, disconfort abdominal, transpirații, amețeală. Anxietatea și atacul de panică trebuie tratate deoarece funcțiile corpului sunt perturbate, este ca și când ai fi într-o continuă alergare, este o solicitare anormală pentru organism și pentru psihic.

Primul pas este recunoașterea simptomelor, adică să nu confundăm anxietatea cu oboseala, boala etc. Recunoașterea emoțiilor nu este mereu ușoară. Fiecare este expert în viața lui, noi știm cel mai bine care sunt lucrurile care ne liniștesc, unii poate fac meditație, yoga, băi cu arome, exerciții fizice, muzică, limitarea factorilor care ne agită sau putem vorbi cu cineva care ne susține.

În momentul de față, există un grad ridicat de panică în rândul populației, dacă ne raportăm la comportamentul care privește cumpărăturile. Cum am putea corecta acest comportament, astfel încât toată lumea să aibă acces la produsele de bază?

Frica și instinctul de supraviețuire sunt emoții fundamentale menite să ne apere viața. Foarte multe reclame fac apel la emoții fundamentale (plăcere, frică etc) dar suntem ființe inteligente, emoțiile noastre sunt modulate de rațiune. Vedem că în China după două luni de carantină viața începe să reintre în normal. Nu se pune problema de a fi lipsiți de hrană, trebuie să recunoaștem că suntem cu toții îngrijorați și acest lucru trebuie să ne facă responsabili. Dacă vom asculta sfaturile autorităților de a sta în casă cât mai mult timp, viața va reintra în normal într-un timp mai scurt.

Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră USH oferă gratuit consiliere și susținere psihologică celor care au nevoie. Cum se vor desfășura ședințele (telefonic sau online)?

Dincolo de tragedia prin care trece umanitatea, frumusețea sufletului omenesc ne dă speranță, fiecare dorește să contribuie în felul său. Medicii își fac meseria cu dedicație și pentru asta merită un respect special, unii donează bani, croitorii fac măști, alții fac cumpărături pentru bătrâni, cercetătorii caută soluții, psihologii fac ceea ce știu cel mai bine – se îngrijesc de sufletul oamenilor. Psihologii și consilierii din cadrul CCOC USH sunt alături de toți oamenii care au nevoie de sprijin prin suport psihologic oferit la telefon.

Care este durata unei ședințe?

În funcție de nevoile exprimate, sesiunile de suport psihologic pot fi cuprinse între 15 și 35 minute.

Cum vă pot contacta cei care au nevoie de serviciile dumneavoastră?

Răspundem la :

0742826114

0721707887

aminaruxandra@yahoo.com

elena.sandu@spiruharet.ro